Corina Slamnoiu
Pornind într-o
incursiune
în
timp, în
încercarea
de a reconstrui scenele realist-imaginare ale sfârşitului
de secol XIX
şi
începutul
secolului XX, ne oprim cu firul amintirilor asupra celebrelor restaurante
din oraşul
Târgovişte.
Cel care reuşeste
să
redea viaţă
acelor vremuri, probabil de mult stocată
undeva în
suflet şi
în
minte, este Domnul avocat Theodor Nicolin. După
cum se ştie
vechiul centru al cetătii
Târgovişte
pornea de la vechea Prefectură
şi
Tribunal ( actualul Muzeu de Istorie )
şi
până
la piaţa
Mitropoliei. Pe centrul vechi exista o serie de restaurante celebre la acea
vreme, restaurante ce atrăgeau
un număr
mare de clienţi,
care pe fiecare seară
îşi
respectau " obiceiul " de merge la un
şpriţ,
la o bere. Unul dintre cele mai vechi restaurante, care au fost pe centrul
vechi se numea Iorgopol de la numele proprietarului, care se presupune că
ar fi fost de origine greacă.
Acesta era situat pe undeva
în
apropierea primăriei,
însa
pe la începutul
secolului, căci
nu s-a menţinut
până
târziu.
Pe colţul
străzii
care
ducea la Primărie
( de astăzi
) langă
Grădina
Publică
a fost unul dintre restaurantele foarte frecventate
şi
cunoscute în
perioada interbelică
şi
a aparţinut
lui Filip Tomescu. Acolo pe colţul
străzii,
pe străduţa
aceea mica care mergea spre Primarie din Centrul Vechi pornind, Filip
Tomescu avea o casa destul de mare. Familia sa locuia la etaj, iar la parter
era restaurantul.
Cum începea
vara se scoteau pe trotuar mese cu scaune transformându-l
într-un
soi de terasă.
Aici, la această
terasă
se servea bere la halbă
sau la ţap
- pe atunci nu se găsea
bere la sticlă
- alături
de mici gustări
formate din măsline
şi
ţâri
( peşti
uscaţi
şi
săraţi
). Când
era vremea frumoasă
se strângeau
mulţi
oameni care nu faceau parte doar din protipendada ci
şi
funcţionari
" mai ridicaţi
", ofiţeri
, magistraţi,
profesori. Domnul avocat Theodor Nicolin
îţi
aminteşte
de asemenea că
în
părculeţul
care se afla
în
fata primăriei,
care se afla
şi
acum, exista
un alt birt construit din lemn,
însa
foarte bine amenajat.
Şi
acolo patronul scotea mese afară
cand era vremea frumoasă
pentru a atrage consumatorii. La fel de binecunoscut
în
Târgovişte
a fost restaurantul Ivancea
însa
la ora actuală,
declara Domul Nicolin , e greu de reconstituit deorece a fost demolat
în
totalitate,
locul lui fiind luat de blocurile care formează
cartierul micro 9. Acolo erau
în
trecut numai străduţe,
iar pe una dintre ele se afla acest restaurant care de asemenea era
frecventat
în
special vara, deoarece avea o grădină
cu mese unde se strangeau multi cetăţeni
de ai Târgoviştei
şi
serveau fripturi de calitate, beau bere sau
şpriţuri.Pentru
cei care doreau să
servească
vin existau nişte
" suporturi "
în
care se puneau sticla de vin
şi
gheaţa.
Toate restaurantele de la acea vreme, existente
în
Târgovişte
erau restaurante cu renume, unde
îşi
petreceau timpul oameni de calitate, oameni cu funcţii
importante,
însa
pe Calea Domnească
mergând
spre Teiş
era o serie de mici cârciumioare
frecventate de oameni simpli, care nu aveau cine
ştie
ce averi dar care
îşi
puteau permite anumite momente de relaxare. Joia,
în
Târgoviştea
de altădată
se organiza " Oborul " , care se
ţinea
pe locul unde acum găzduieşte
Parcul Mitropoliei. Acolo veneau căruţe
cu oameni din satele apropiate oraşului
pentru a-şi
vinde produsele lor. In urma acelui obor rezulta o mizerie teribilă
lasată
de căruţe
şi
urmele vitelor. Ulterior oborul a fost desfiinţat
în
perioada ultimului război.
Acele
cârciumi
situate spre traseul
înspre
Teiş,
în
perioada interbelicî
serveau bărbaţilor
care aveau salarii extraordinare dar din care totusi isi permiteau să
se duca la " o cârciumioară
" şi
acolo să
ia o maslină
şi
un ţoi
de ţuică,
să
mai stea de vorbă
şi
să
mai depene amintiri.
În
alte cartiere ale orasului
mai
existau astfel de mici cârciumi
unde nu veneau oameni cu pretenţii,
cu posibilităţii
prea mari, dar cel puţin
nu era viaţa
atât
de stresată.
" Atunci indiferent că
erai judecator sau doar portar la tribunal,
spre seara toată
lumea era liberă.
Uni se duceau la cafenele pentru a servi o cafea cu o
ţigară,
iar alţi
se duceau la cârciumă"
afirmă
Domnul Theodor Nicolin.
Opinia ta
aici |