BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

 

Esti vizitatorul numarulVibrator

 

      Numarul 1 - 15.11.2006





Targovistea de altadata * Zilele Chisinaului la Targoviste * Stiinta vs. Religie * Targovistea devine orasul romantei pentru trei zile * De ce nu avem nici un premiu Nobel literar? * Halloween * TROOPER a lansat noul album "Electric" * Controversatul film "Borat"
 

 

Targovistea de altadata
Corina Slamnoiu

       Pornind într-o incursiune în timp, în încercarea de a reconstrui scenele realist-imaginare ale sfârşitului de secol XIX şi începutul secolului XX, ne oprim cu firul amintirilor asupra celebrelor restaurante din oraşul Târgovişte. Cel care reuşeste să redea viaţă acelor vremuri, probabil de mult stocată undeva în suflet şi în minte, este Domnul avocat Theodor Nicolin. După cum se ştie vechiul centru al cetătii Târgovişte pornea de la vechea Prefectură şi Tribunal ( actualul Muzeu de Istorie ) şi până la piaţa Mitropoliei. Pe centrul vechi exista o serie de restaurante celebre la acea vreme, restaurante ce atrăgeau un număr mare de clienţi, care pe fiecare seară îşi respectau " obiceiul " de merge la un şpriţ, la o bere. Unul dintre cele mai vechi restaurante, care au fost pe centrul vechi se numea Iorgopol de la numele proprietarului, care se presupune că ar fi fost de origine greacă. Acesta era situat pe undeva în apropierea primăriei, însa pe la începutul secolului, căci nu s-a menţinut până târziu. Pe colţul străzii care ducea la Primărie ( de astăzi ) langă Grădina Publică a fost unul dintre restaurantele foarte frecventate şi cunoscute în perioada interbelică şi a aparţinut lui Filip Tomescu. Acolo pe colţul străzii, pe străduţa aceea mica care mergea spre Primarie din Centrul Vechi pornind, Filip Tomescu avea o casa destul de mare. Familia sa locuia la etaj, iar la parter era restaurantul.

              Cum începea vara se scoteau pe trotuar mese cu scaune transformându-l într-un soi de terasă. Aici, la această terasă se servea bere la halbă sau la ţap - pe atunci nu se găsea bere la sticlă - alături de mici gustări formate din măsline şi ţâri ( peşti uscaţi şi săraţi ). Când era vremea frumoasă se strângeau mulţi oameni care nu faceau parte doar din protipendada ci şi funcţionari " mai ridicaţi ", ofiţeri , magistraţi, profesori. Domnul avocat Theodor Nicolin îţi aminteşte de asemenea că în părculeţul care se afla în fata primăriei, care se afla şi acum, exista un alt birt construit din lemn, însa foarte bine amenajat. Şi acolo patronul scotea mese afară cand era vremea frumoasă pentru a atrage consumatorii. La fel de binecunoscut în Târgovişte a fost restaurantul Ivancea însa la ora actuală, declara Domul Nicolin , e greu de reconstituit deorece a fost demolat în totalitate, locul lui fiind luat de blocurile care formează cartierul micro 9. Acolo erau în trecut numai străduţe, iar pe una dintre ele se afla acest restaurant care de asemenea era frecventat în special vara, deoarece avea o grădină cu mese unde se strangeau multi cetăţeni de ai Târgoviştei şi serveau fripturi de calitate, beau bere sau şpriţuri.Pentru cei care doreau să servească vin existau nişte " suporturi " în care se puneau sticla de vin şi gheaţa. Toate restaurantele de la acea vreme, existente în Târgovişte erau restaurante cu renume, unde îşi petreceau timpul oameni de calitate, oameni cu funcţii importante, însa pe Calea Domnească mergând spre Teiş era o serie de mici cârciumioare frecventate de oameni simpli, care nu aveau cine ştie ce averi dar care îşi puteau permite anumite momente de relaxare. Joia, în Târgoviştea de altădată se organiza  " Oborul " , care se ţinea pe locul unde acum găzduieşte Parcul Mitropoliei. Acolo veneau căruţe cu oameni din satele apropiate oraşului pentru a-şi vinde produsele lor. In urma acelui obor rezulta o mizerie teribilă lasată de căruţe şi urmele vitelor. Ulterior oborul a fost desfiinţat în perioada ultimului război. Acele cârciumi situate spre traseul înspre Teiş, în perioada interbelicî serveau bărbaţilor care aveau salarii extraordinare dar din care totusi isi permiteau să se duca la " o cârciumioară " şi acolo să ia o maslină şi un ţoi de ţuică, să mai stea de vorbă şi să mai depene amintiri. În alte cartiere ale orasului mai existau astfel de mici cârciumi unde nu veneau oameni cu preteii, cu posibilităţii prea mari, dar cel puţin nu era viaţa atât de stresată. " Atunci indiferent că erai judecator sau  doar portar la tribunal, spre seara toată lumea era liberă. Uni se duceau la cafenele pentru a servi o cafea cu o ţigară, iar alţi se duceau la cârciumă"  afirmă Domnul Theodor Nicolin.

Opinia ta aici



© 2006 Dambovita Studenteasca - Toate drepturile rezervate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   
 
Design downloaded from FreeWebTemplates.com
Free web design, web templates, web layouts, and website resources!